Jak dbać o meble w restauracji lub kawiarni, aby jak najdłużej spełniały swoje funkcje?
Meble dla kawiarni i restauracji kupuje się na latach. Nie jest to zazwyczaj wyposażenie sezonowe, które wyrzuca się co roku, żeby zrobić miejsce dla nowej aranżacji.
Stąd też, mając w świadomości intensywność użytkowania stolików i krzeseł, warto wdrożyć odpowiednie zasady pielęgnacji wszystkich sprzętów, aby mieć pewność, że bez szwanku przetrwają długi czas, gwarantując komfort i bezpieczeństwo gości.
Jak dbać o meble restauracyjne? Do czego one służą?
W lokalach gastronomicznych zazwyczaj stawia się przede wszystkim na praktyczne wyposażenie, pozwalające na realizację głównych zadań danego miejsca. Stąd w restauracjach i kawiarniach zawsze znajdziemy stoliki, krzesła lub fotele. To właśnie dzięki nim tworzy się miejsce do spokojnego odpoczynku i spotkań towarzyskich oraz oczywiście do spożywania posiłków lub popijania ulubionych napojów.
Równocześnie wyposażenie w lokalach gastronomicznych staje się podstawowym elementem budującym przestrzeń, dekorującym i decydującym o tym, czy dane miejsce jest przytulne. A to w dużej mierze decyduje o jego popularności oraz ilości odwiedzających je gości.
Co powinno wyróżniać dobre meble dla HoReCa?
Sektor gastronomiczno-hotelarski wymaga zastosowania trwałych i solidnych konstrukcji na lata. Meble niskiej jakości, które po jednym sezonie pokrywają się siatką spękań lub odkształcają się, to tylko niepotrzebny wydatek. Przy tak intensywnym użytkowaniu, kupowanie wyposażenia, które nie przetrwa dłuższego czasu generuje tylko niepotrzebne, regularne koszty.
Zwłaszcza stoliki i elementy do siedzenia (krzesła, fotele, sofy) muszą być wykonane tak, żeby zagwarantować najwyższe standardy czystości. Dzięki temu spełnia się restrykcyjne normy sanitarno-higieniczne, które są niezmiernie ważne w przypadku lokali gastronomicznych, ale również dba o wygląd całej przestrzeni. Nikt przecież nie lubi się relaksować i spotykać ze znajomymi przy brudnym stole.
W końcu meble dla HoReCa muszą być po prostu wygodne i dopasowane do funkcji oraz oczekiwań odbiorców. Goście lokali chętnie spędzają wiele czasu na spożywaniu posiłków, oficjalnych spotkaniach biznesowych czy przyjemnym relaksie przy kawie podczas urlopu. Dlatego trzeba zagwarantować im miejsce, w którym będą czuli się dobrze. A to właśnie daje między innymi dbanie o meble w restauracjach.
Dlaczego należy dbać o meble:
Jak się zatem okazuje, regularne dbanie o meble w restauracjach i kawiarniach wynika z wielu kwestii. Podstawową jest oczywiście spełnienie norm sanitarnych oraz wymagań związanych z czystością lokalu.
Oprócz tego pielęgnacja i przeprowadzanie zabiegów konserwatorskich wydłużają czas eksploatacji danego wyposażenia. Dzięki temu jest ono bezpieczne dla użytkowników i może im służyć przez wiele lat w optymalnej formie.
W końcu dbanie o meble przekłada się na ich estetykę. Wyposażenie tego typu stanowi w końcu jeden z najważniejszych elementów każdej restauracyjnej bądź kawiarnianej aranżacji.
Jak dbać o meble dla kawiarni i restauracji?
W przypadku dbania o meble w lokalach gastronomicznych podstawową kwestią jest oczywiście regularne czyszczenie ich ze wszelkich zaplamień i brudu. Wiadomo, że podczas spożywania posiłków łatwo może dojść do zabrudzenia stolika lub krzeseł. Szybkie i sprawne usunięcie takich zaplamień pozwala zachować optymalną kondycję mebla przez dłuższy czas.
Powierzchnie drewniane, metalowe lub z tworzyw sztucznych przeciera się wilgotną, miękką szmatką z odrobiną detergentu. Nieco więcej zachodu wymagają elementy tapicerowane. W ich przypadku trzeba regularnie przeprowadzać czyszczenie, zgodne z zaleceniami producenta danego wyposażenia. Również poduszki na siedziskach lub inne dodatkowe tekstylia muszą być prane regularnie, aby zawsze były czyste i higieniczne.
Oprócz tego istnieje szereg dodatkowych zabiegów, którym powinno się poddawać meble. Najczęściej dotyczą one konstrukcji drewnianych i metalowych, szczególnie tych znajdujących się w ogródkach gastronomicznych.
Zabiegi konserwatorskie przy meblach do ogródków gastronomicznych
Meble do ogródków przy restauracjach i kawiarniach najczęściej wykonuje się z materiałów, odpornych na szkodliwe działanie czynników atmosferycznych. W niektórych przypadkach trzeba jednak przeprowadzać regularne zabiegi pielęgnacyjne, aby powierzchnia wyposażenia nie uległa zniszczeniu.
Dotyczy to przede wszystkim konstrukcji drewnianych i metalowych, którym długofalowa ekspozycja na promieniowanie słoneczne i wilgoć najczęściej szkodzi. W ich przypadku trzeba zatem regularnie nakładać dedykowane preparaty konserwujące, które pomagają zachować idealny wygląd mebli przez naprawdę długi czas. Warto też pamiętać o tym, że tego typu wyposażenie nie powinno zimować na zewnątrz. Trzeba mu zatem znaleźć bezpieczne miejsce do przechowywania na zapleczu magazynowym.
Piękne przez długi czas – zadbane meble do restauracji lub kawiarni
Meble do restauracji, choć produkuje się je z trwałych materiałów, wciąż jednak wymagają odpowiedniej pielęgnacji, jeśli mają przetrwać w odpowiedniej formie przez długi czas. Warto się do tego przyłożyć, aby niepotrzebnie nie narażać siebie na dodatkowe koszty, a gości na korzystanie z mebli, które są nieestetyczne, a niekiedy nawet nie do końca sprawne techniczne. Czy teraz już wiesz, jak dbać o meble do restauracji?